Valgomojo komplekto priežiūra: patarimai skirtingoms medžiagoms

Iliustracija – pexels.com

Valgomojo komplektas – tai ne tik baldų rinkinys, bet ir namų širdis, kur susirenkama bendram valgymui ir bendravimui. Kad jis ilgai išliktų gražus ir funkcionalus – svarbu tinkamai jį prižiūrėti. Kiekviena medžiaga reikalauja skirtingos priežiūros, tad reikia detaliau domėtis meistrų pateiktomis rekomendacijomis.

Apskritai valgomojo komplektai nėra reiklūs, tačiau skiriant minimalų, tačiau reguliarų dėmesį – jie ir po daugelio metų atrodys puikiai.

Medinis valgomojo komplektas

Šis komplektas nėra reiklus, tačiau šiek tiek dėmesio skirti reikia. Reguliariai valykite drėgna šluoste, pašalinkite dulkes ir nuvalykite dėmes. Venkite naudoti abrazyvinių valiklių, kurie gali subraižyti paviršių. Stenkitės, kad ant medžio paviršiaus nepatektų vandens. Naudokite staltieses ar padėkliukus po karštais puodais. Sausą orą “mėgstantys” medžiai gali įtrūkti, tad naudokite specialias priemones medžio baldams drėkinti. Kartkartėmis atnaujinkite medžio paviršių specialiu aliejumi ar vašku.

Stiklinis valgomojo komplektas

Stiklinis valgomojo komplektas suteikia interjerui elegancijos ir šiuolaikiškumo, tačiau kad jis ilgai išliktų blizgus ir nesubraižytas – reikia ypatingos priežiūros. Visada naudokite minkštą šluostę arba kempinę, kad išvengtumėte įbrėžimų. Švelnus indų plovimo skystis puikiai tinka stiklui valyti. Taip pat būtinai valymui naudokite šiltą vandenį. Karštas vanduo gali sukelti temperatūrinius “šokus” ir pažeisti stiklą. Išvalius stiklą – kruopščiai jį nusausinkite, kad išvengtumėte vandens dėmių.

Kuo greičiau pradėsite šalinti atsiradusią dėmę – tuo lengviau tai bus padaryti. Užsisenėjusias dėmes pašalinkite specialiomis stiklo valymo priemonėmis. Jos dažnai būna purškiamos ir lengvai nuvalo riebalus, pirštų atspaudus ir kitas nešvarumus. Šiek tiek acto, praskiesto vandeniu, gali padėti pašalinti kalkių nuosėdas, o soda gali būti naudojama švelniam abrazyviniam valymui. Tiesa, būkite atsargūs, kad nesubraižytumėte stiklo.

Jeigu namuose esantis vanduo yra kiteas – naudokite minkštiklį arba specialias priemones, kurios apsaugo nuo kalkių nuosėdų susidarymo. Taip pat atminkite, kad po karštų puodelių ant stiklo gali likti žymės, tad naudokite padėkliukus. 

Jei stiklas įtrūko – išmeskite stalą. Net mažas įtrūkimas gali sukelti didesnį lūžimą. Būkite atsargūs valydami stiklinius stalus, kad išvengtumėte skilimo. Tinkamai prižiūrint – stiklinis valgomojo komplektas ilgai džiugins savo blizgesiu ir elegancija.

Metalinis valgomojo komplektas

Metaliniai baldai gali būti pagaminti iš įvairių metalų – nerūdijančio plieno, aliuminio, geležies. Kiekvienas metalas gali reikalauti specifinės priežiūros. Visiems venkite tiesioginio kontakto su vandeniu ir drėgme. Po naudojimo nušluostykite metalinius paviršius sausa šluoste. Jei atsirado rūdžių – išbandykite specialias rūdžių šalinimo priemones, tačiau būkite atsargūs, kad nepažeistumėte metalo paviršiaus.

Reguliarus poliravimas ne tik suteikia blizgesį, bet ir apsaugo nuo oksidacijos. Valymui naudokite specialias metalo poliravimo priemones, kurios atitinka jūsų metalo tipą. 

MDF arba medžio drožlių plokštės (MDP) valgomojo komplektas

Dauguma MDF baldų turi melamino dangą, kuri yra atspari drėgmei ir dėmėms, tačiau ji nėra visiškai nepralaidi vandeniui. Valymo metu taip pat venkite naudoti abrazyvinius valiklius, kurie gali pažeisti melamino dangą. Jei ant MDF plokštės pateko daug vandens – ji gali išsipūsti. Tokiu atveju rekomenduojama kreiptis į specialistą. Ypatingą dėmesį skirkite kraštams, nes jie yra jautresni pažeidimams.

Valymo metu visada naudokite minkštas kempines, kad nepabraižytumėte paviršiaus. Kai kuriais atvejais galite naudoti natūralius valiklius, tokius kaip actas ar soda, tačiau prieš tai atlikite testą mažame plote. Jei turite kokių nors abejonių dėl baldų priežiūros – pasikonsultuokite su specialistu. Tinkama priežiūra prailgins jūsų valgomojo komplekto tarnavimo laiką ir išlaikys jį puikios būklės.