Pamirškite tabletes: šie 5 maisto produktai natūraliai mažina kraujospūdį

natural blood pressure reduction

Penki maisto produktai efektyviai natūraliai mažina kraujospūdį: lapiniai žalumynai (juose gausu kraujagysles atpalaiduojančių nitratų), uogos (jose yra kraujagysles atpalaiduojančių antocianinų), avižos ir pilno grūdo grūdai (juose yra naudingų beta gliukanų skaidulų), burokėliai (juose gausu kraujagysles atpalaiduojančių nitratų) ir riebios žuvys (jose yra priešuždegiminių omega-3 rūgščių). Reguliarus šių maisto produktų vartojimas gali sumažinti sistolinį spaudimą 2-10 mmHg be vaistų. Šios natūralios alternatyvos siūlo skanų požiūrį į širdies ir kraujagyslių sveikatą, pranokstantį įprastinį gydymą.

Lapiniai žalumynai: Gamtos vaistai nuo kraujospūdžio

Kelios žalios lapinės daržovės yra vienos iš veiksmingiausių natūralių vaistų nuo hipertenzijos. Daug kalio, magnio ir nitratų turintys žalumynai, tokie kaip špinatai, lapiniai kopūstai ir rukola, padeda atpalaiduoti kraujagysles ir pašalinti natrio perteklių.

Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant vieną puodelį žalių žalumynų, kraujospūdis gali sumažėti iki 5 mmHg. Nitratai organizme virsta azoto oksidu, todėl pagerėja kraujagyslių funkcija ir sumažėja arterijų standumas.

Įtraukite žalumynų į rytinius kokteilius, pietų salotas ar vakarienės garnyrus. Kad žalumynai būtų itin naudingi, vartokite juos žalius arba lengvai paruoštus garuose, taip išsaugosite maistines medžiagas ir kraujospūdį mažinančius junginius.

Uogos: Saldūs skanėstai, kurie džiugina jūsų širdį.

Gyvybingos uogos yra ne tik skanaus skonio – jose yra galingų junginių, natūraliai kovojančių su aukštu kraujospūdžiu.

Mėlynėse, braškėse ir gervuogėse gausu antocianinų, kurie, kaip rodo tyrimai, gali sumažinti hipertenziją, nes pagerina kraujagyslių funkciją ir elastingumą. Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtais tyrimais nustatyta, kad kasdien suvalgant vos vieną puodelį uogų sistolinis kraujospūdis sumažėjo vidutiniškai 4-6 punktais.

Uogos taip pat turi polifenolių, kurie mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, sukeliančius širdies ir kraujagyslių problemas. Didelis skaidulų kiekis jose palaiko sveiką svorio kontrolę, o tai dar labiau mažina kraujospūdį. Apsvarstykite galimybę šviežias arba šaldytas uogas dėti į pusryčius, kokteilius arba kaip natūraliai saldų desertą.

Avižos ir pilno grūdo grūdai: Daug skaidulų turintys spaudimą mažinantys produktai

Avižos ir neskaldyti grūdai, kuriuose gausu tirpių skaidulų ir kitų svarbių maistinių medžiagų, yra galingi sąjungininkai kovoje su hipertenzija. Tyrimai rodo, kad beta gliukanai, tam tikros rūšies skaidulos, esančios avižose, veiksmingai mažina sistolinį ir diastolinį kraujospūdį.

Panašią naudą duoda ir pilno grūdo grūdai, pavyzdžiui, miežiai, kvinojos ir rudieji ryžiai, kuriuose yra daug magnio ir kalio. Šie mineralai padeda atpalaiduoti kraujagysles ir palengvina natrio išsiskyrimą. Kasdienė avižinių dribsnių arba pilno grūdo duonos porcija laikui bėgant gali sumažinti kraujospūdį 2-3 punktais.

Kad gautumėte didžiausią naudą, rinkitės plienines avižas ir autentiškus viso grūdo grūdus, o ne rafinuotas alternatyvas.

Burokėliai: Šakniavaisiai, atpalaiduojantys kraujagysles

Ši purpurinė šakniavaisinė daržovė išsiskiria kaip natūrali priemonė nuo kraujospūdžio dėl didelės maistinių nitratų koncentracijos . Vartojami šie junginiai organizme virsta azoto oksidu, kuris padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti ir išsiplėsti, gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį.

Tyrimai rodo, kad geriant burokėlių sultis sistolinis kraujospūdis per kelias valandas gali sumažėti 4-10 mmHg. Šis poveikis naudingiausias hipertenzija sergantiems žmonėms.

Burokėlius galima valgyti keptus, salotose, sumaišytus su kokteiliais arba sultimis. Norint gauti kuo daugiau naudos, mitybos specialistai rekomenduoja burokėlius vartoti reguliariai, o ne retkarčiais.

Riebi žuvis: Omega-3 – širdies ir kraujagyslių sveikatai

Lašiša, tunas, skumbrė ir kitos riebios žuvys yra išskirtiniai omega-3 riebalų rūgščių– junginių, kurie yra labai naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, įskaitant kraujospūdžio mažinimą– šaltiniai.

Tyrimai rodo, kad reguliarus riebios žuvies vartojimas – maždaug dvi porcijos per savaitę – padeda mažinti uždegimą kraujagyslėse ir gerina endotelio funkciją. Atrodo, kad šiose žuvyse esančios omega-3 rūgštys EPA ir DHA didina azoto oksido gamybą ir skatina kraujagyslių išsiplėtimą.

Tiems, kurie nerimauja dėl gyvsidabrio, mažesnės žuvys, pvz., sardinės ir silkės, teikia panašią naudą ir kelia mažesnę taršos riziką. Žuvų taukų kapsulės yra alternatyva, tačiau visaverčiai maisto šaltiniai paprastai pasižymi geresniu biologiniu prieinamumu ir papildomomis maistinėmis medžiagomis, palaikančiomis bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą.

You May Also Like