Kavos degustavimo menas: Pradedančiųjų vadovas

Kavos degustavimas, dažnai vadinamas „cupping“, yra išskirtinė juslinė patirtis, kuri neapsiriboja vien rytiniu kavos gėrimu. Tiek entuziastams, tiek naujokams supratimas, kaip ragauti kavą, gali labai pagerinti šio mėgstamo gėrimo vertinimą. Šiame vadove susipažinsite su kavos degustavimo pagrindais, padėsiančiais atrasti sudėtingus skirtingų kavų skonius ir aromatus.

Suprasti kavos degustavimo natas

Kai kalbama apie kavą, jos skonio sudėtingumas gali prilygti geram vynui. Degustavimo pastabose paprastai aprašomi kavos skoniai, aromatai ir bendrosios savybės. Šios natos yra ne priedai, o būdingos savybės, atsirandančios dėl kavos pupelių kilmės, veislės ir apdorojimo būdo. Toliau pateikiame keletą dažniausiai pasitaikančių degustacinių natų ir ką jos reiškia:

  • Vaisiai: Vaisių skonio kava dažnai pasižymi ryškiu, gyvybingu rūgštingumu. Priklausomai nuo kavos kilmės, šis skonis gali būti nuo uogų iki citrusinių vaisių. Tokiomis savybėmis dažniausiai pasižymi afrikietiškos kavos, pavyzdžiui, Etiopijos kavos.
  • Riešutinė / saldi: Šie skoniai būdingi daugeliui Centrinės Amerikos kavų. Tai gali būti migdolų, karamelės ar šokolado skonis, kuris rodo, kad kava yra švelnesnė, dažnai saldesnė ir subalansuoto rūgštingumo.
  • Žemės: Šis skonis apima dirvožemio, grybų ar medienos aromatą ir skonį, dažnai aptinkamą Indonezijos ar Sumatros kavose. Žemės natos gali būti labai intriguojančios arba atstumiančios, priklausomai nuo geriančiojo skonio.

Kai kurios kavos, ypač iš Etiopijos Yirgacheffe regiono, pasižymi ryškiomis gėlių, pavyzdžiui, jazminų ar levandų, natomis. Šios kavos būna švelnios, panašios į arbatą ir gaivios rūgšties.

  • Pikantiškumas: kai kuriose kavose galima aptikti prieskonių, pavyzdžiui, cinamono, kardamono ar juodųjų pipirų, užuominų. Jos dažnai sušildo ir ramina, būdingos aukštesnėse vietose, pavyzdžiui, Gvatemaloje, auginamoms pupelėms.

Išmokę šiuos terminus, galite nustatyti, kokių skonių kavą mėgstate, ir pagal tai ateityje galėsite orientuotis pirkdami kavą ir naudodami jos ruošimo būdus.

Kaip surengti kavos degustaciją namuose

Surengti kavos degustaciją namuose – tai ne tik puikus būdas susipažinti su skirtingomis kavos rūšimis, bet ir smagus užsiėmimas su draugais ir šeima. Štai kaip tai padaryti:

1. Pasirinkite įvairią kavą: Rinkitės skirtingos kilmės, apdorojimo būdų ir skrudinimo pupeles, kad išryškintumėte įvairius skonio profilius. Stenkitės rinktis maždaug 3-5 skirtingas rūšis, kad degustacija būtų lengvai įveikiama.

2. Paruoškite kavą: Pasirūpinkite, kad kiekviena kava būtų ruošiama tuo pačiu metodu, kad būtų išlaikytas nuoseklumas. Puikiai tinka užpylimo metodas, nes jis išryškina kavos skonio niuansus. Kiekvienai kavai ruošti naudokite tą pačią vandens temperatūrą ir tą patį kavos ir vandens santykį.

3. Paruoškite degustavimo vietą: Kiekvienam svečiui duokite po puodelį kiekvienai kavos rūšiai, taip pat vandens, kad tarp degustacijų būtų galima nuvalyti gomurį. Turėkite lapą užrašams, kur dalyviai galėtų užsirašyti mintis apie aromatą, rūgštingumą, saldumą, kūną ir bendrą skonį.

4. Paragaukite ir aptarkite: Pradėkite nuo kavos kvapo – didelę dalį skonio suvokimo lemia aromatas. Gurkšnokite kavą, leisdami, kad ji padengtų liežuvį ir pasiektų visas skonio zonas. Aptarkite kiekvieno skonį ir remkitės bendrųjų skonio pastabų sąrašu, kuris padės atpažinti konkrečius skonius.

5. Palyginkite įspūdžius: Paragavę visų rūšių kavos, aptarkite, kurios kavos buvo mėgstamiausios ir kodėl. Tai gali padėti atrasti įdomių atradimų apie asmenines preferencijas ir kilmės bei perdirbimo vaidmenį skoniui.

Pupelių vaidmuo skirtingiems skonio profiliams

Pačios pupelės atlieka lemiamą vaidmenį kavos skoniui. Kavos pupelių rūšis (arabica ir robusta), aplinka, kurioje jos buvo auginamos (aukštis virš jūros lygio, klimatas, dirvožemis), ir tai, kaip jos buvo apdorotos ir skrudintos – visa tai lemia galutinį skonį:

  • Veislė: Arabikos pupelės paprastai siejamos su įvairesniais skoniais ir didesniu rūgštingumu, palyginti su „Robusta“ pupelėmis, kurios yra stipresnės, kartesnės, bet sunkesnės ir mažiau rūgščios.
  • Kilmė: Geografinė kavos pupelių kilmė daro didelę įtaką jų skonio pobūdžiui. Pavyzdžiui, afrikietiškos kavos pasižymi gėlių ir vaisių skoniu, o Lotynų Amerikos kavos dažnai būna saldesnės, riešutinės.
  • Apdorojimo būdas: Kavos skoniui įtakos turi ir tai, ar kavos pupelės plautos, ar apdorotos natūraliai ir (arba) sausai, ar medumi. Plautos kavos yra švaresnės ir ryškesnės, natūraliai apdorotos – vaisiškesnės ir sodresnės, o medumi apdorotos kavos yra subalansuotos ir šiek tiek saldesnės.
  • Apdegimo lygis: Lengvesnio skrudinimo laipsnio kava išsaugo pirminį pupelių skonį, įskaitant sudėtingesnes gėlių ir vaisių natas. Tamsesnis skrudinimas išryškina gilesnius ir ryškesnius skonius, pavyzdžiui, šokolado ir karamelės, tačiau gali užgožti kai kurias pupelių savybes.

Suprasdami šias sudedamąsias dalis, galėsite geriau įvertinti, kaip kiekvienas kavos puodelis atspindi jos kelionę nuo ūkio iki puodelio. Nesvarbu, ar esate patyręs kavos mėgėjas, ar naujokas, tyrinėdami šiuos niuansus kiekvieną puodelį galite paversti atradimu. Toliau ragaudami ir mokydamiesi, išlavinsite skonį, kuris leis atskirti subtilius skirtumus, dėl kurių kiekviena kava yra unikali.