Dilgėlės virtuvėje? Taip! Šis netikėtas ingredientas paverčia piktžolę vertingu pusryčių pasirinkimu. Dilgėlių blyneliai ne tik skanūs, bet ir maistingi – juose daugiau baltymų nei daugelyje daržovių, taip pat gausu vitaminų A, C, K, geležies ir kalcio. Kepimo metu dilgėlių „dygliai“ visiškai neutralizuojami, tad patiekalas saugus visiems šeimos nariams.
Kodėl verta valgyti dilgėles?
Dilgėlės – vienas labiausiai neįvertintų supermaistų, augantis tiesiog mūsų kieme. Jose:
-
7 kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose
-
2 kartus daugiau geležies nei špinatuose
-
Daug baltymų, kalcio, magnio, kalio ir silicio
-
Priešuždegiminės ir antihistamininės savybės
Jos ne tik stiprina imunitetą, bet ir gali padėti esant sąnarių skausmams ar sezoninėms alergijoms.
Kaip saugiai rinkti ir paruošti dilgėles?
Mūvėkite storas pirštines ir skinkite tik jaunus viršutinius lapelius – jie švelniausi ir maistingiausi. Geriausias laikas rinkti – pavasarį, prieš žydėjimą.
Surinktas dilgėles nuplaukite ir 30–60 sekundžių blanširuokite verdančiame vandenyje. Taip pašalinamos dirginančios medžiagos, o lapai tampa saugūs naudoti.
Dilgėlių blynelių receptas
Ingredientai:
-
2 kiaušiniai
-
180 ml pieno
-
120 ml blanširuotų, smulkintų dilgėlių
-
240 ml kvietinių miltų
-
5 ml kepimo miltelių
-
Žiupsnelis druskos
-
Šiek tiek sviesto ar aliejaus kepimui
-
(Nebūtina) tarkuotas parmezanas, česnakas ar žolelės skoniui
Gaminimo eiga:
-
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
-
Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su pienu.
-
Skystą mišinį pilkite į miltų dubenį ir maišykite iki vientisos masės.
-
Įmaišykite dilgėles ir (jei naudojate) parmezaną ar žoleles.
-
Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą.
-
Pilkite po 60 ml tešlos ir kepkite, kol viršuje pasirodys burbuliukai, tada apverskite.
-
Kepkite dar 1–2 minutes iki auksinės spalvos.
Kaip įtraukti vaikus į dilgėlių ragavimą?
Mažieji gali būti skeptiški dėl žalios spalvos, todėl verta naudoti fantaziją:
-
Pavadinkite juos „pabaisų blynais“ ar „dinozaurų maistu“
-
Patiekite su medumi, uogomis ar šokolado drožlėmis
-
Leiskite vaikams padėti plakant tešlą ar maišant dilgėles
-
Pradėkite nuo mažesnio kiekio dilgėlių ir didinkite palaipsniui
Sezoniniai ir pikantiški dilgėlių blynų variantai
Pavasaris: su šviežiomis braškėmis ar rabarbarų kompotu
Vasara: su citrinų varške, mėlynėmis ar gervuogių putėsiais
Ruduo: su obuolių–cinamono kompotu ar moliūgų sviestu
Žiema: su apelsinų žievele ir karštu šokoladu
Pikantiški variantai:
-
Ožkos sūris su žolelėmis
-
Rūkyta lašiša su krapų kremu
-
Grybų ragu
-
Skrudinti riešutai, granola ar sėklos
Tvarus rinkimas: gamtos tausojimo patarimai
-
Skinkite tik iš gausių vietų, ne daugiau kaip trečdalį augalų
-
Nupjaukite tik viršutinius 10–15 cm
-
Venkite vietų šalia kelių ar pramoninių zonų
-
Rinkdami privačiose teritorijose – gaukite leidimą
-
Neleiskite supainioti su panašiais, bet nuodingais augalais